tudtad-e

2021.01.21

Mire jó a hipnózis?

̶  Segít a tudatalattiban rejtőző okok feltárásában és a negatív érzések semlegesítésében.

 ̶  Segít a korábbiaktól eltérő, új gondolatok elsajátításában.

 ̶  Segít az emlékek és ezzel egyidejűleg a kapcsolt érzelmi tartalmak előhívásában.

 ̶  Segít a régi kontra produktív viselkedés alapjául szolgáló tudatalatti emlékek, forgatókönyvek, érzelmi viszonyulások átírásában, a gátlások feloldásában, a rosszul viselkedés gyors megváltoztatásában.

 ̶  Segít a régmúltban gyökerező nyomasztó emlékek feldolgozásában, érzelmi tehermentesítésben, szorongásoldásban.

 ̶  Segít a pozitív önkép kialakításában, és az optimista gondolkodásmód megtanulásában a pozitív jövőkép kialakításában.

 ̶  Segítség a logikus belátások, új szempontok észrevételében, ezáltal életünk megváltoztatásában.

 ̶  Segít a személyek közötti kommunikációban, a játszmák felismerésében és azok felszámolásában.

 ̶  Segít a problémák, konfliktusok, krízisek, zavarok esetén.

 ̶  Segít az alternatívák és célkitűzések kidolgozásában, az egyén külső és belső erőforrásainak felszínre hozatalával és mozgósításával.

 ̶  Segít betegség, veszteség, gyász esetén.

 ̶  Segít a célok meghatározásában, az élet értelmének megtalálásában való támogatásban, a céltalanság közérzetének a meghaladásában.

 ̶  Segít a figyelem ellenőrzés alatt tartásában, a koncentrációs képesség fokozásában.


Illetve az önhipnózis megtanulása hozzásegít az otthoni relaxáció, a napi ellazulás megtanulásának leghatékonyabb módszeréhez. A hipnózis egy módszer, mely lehetővé teszi, hogy tudatosan(!) hozzáférjünk tudatalatti információkhoz ügyes eszközökkel. Egy utazás, egyúttal egy elbűvölő élmény is gyakran, és megfelelő irányítással (ön)gyógyító hatású, segít önismereteinkben, belső nyugalmunkban és a harmóniánkban.


Néhány példa a hipnózis hatékonyságáról /a teljesség igénye nélkül/:

• Krónikus fájdalmak: pozitív képzettársítások segítségével az agy a jelentéktelen dolgok közé sorolja a fájdalmat. Fokozódik a fájdalomcsillapító hormonok termelődése. Az esetek 75%-ában eredményes a hipnózis a fájdalom csökkentésében, a hipnózis fájdalomcsökkentő hatása nagyobb, mint a morfiné. Durván 100 évvel ezelőtt egy Alice Magaw nevű nővér közel 14.000 fájdalommentes műtétben segédkezett hipnózis alkalmazásával. A hipnózis-kezelés hatására a műtét utáni gyógyulási idő csökkent. Vizsgálatok alapján a hipnózisos csoport törött csontja hamarabb gyógyult. Magyarországon dolgoznak olyan fogorvosok, akik rendelkeznek hipnoterápiás ismeretekkel, praxisukban rendszeresen használják a hipnózist fájdalomcsillapításra. 

• Szorongások és fóbiák: a hipnózis többféle módon is segíthet. Közvetlenül csökkentheti a szorongás szintjét úgy, hogy relaxált állapotot hoz létre, közvetve pedig úgy, hogy a kliens, legyőzze a rossz állapotát okozó szorongást. Hatékonysága 60%-os. 

• Allergia: a hipnózis vagy az önhipnózis lényegesen mérsékli a tüneteket. Az allergia enyhébb formáinál 40-80% százalékban eredményes ez a módszer. 

• Magas vérnyomás: hipnózisban automatikusan csökken a vérnyomás, sőt még a veseműködés zavarai is javulhatnak. A hatékonyság 40%-os. Vizsgálatok szerint a hipnózis hatására a diasztolés vérnyomás 7 Hgmm-rel csökkent. A hipnózis hatékonyabb, mint a biofeedback, a változás tartós, 1 hónap után is fennállt. 

• Túlsúly: 50%-nál is nagyobb az esély a fogyásra. 

• Gyomor - Bélirritáció: a fájdalom, a puffadás és a hasmenés mérsékelhető hipnózissal. A betegség 30-50%-ban gyógyítható. 

• Bőrproblémák: mivel többségüket lelki problémák okozzák, ezért a hipnotikus állapotban befogadott pozitív üzenetek elűzik a stresszt. A gyógyulási arány elérheti a 90%-ot. A hipnózis hatékony a szemölcsök számának csökkentésében is. A hipnózisos szuggesztiók hatására az égési sérülések gyorsabban gyógyultak, mégpedig azon a testfélen, amelyre a szuggesztiók irányultak, 

• Dohányzás: a  sikerességi arány ~95%, a hipnózissal a hiányérzet és a feszültség szüntethető meg, nem jár pótcselekvéssel és elhízással. 

• Sportteljesítmény: a mentális tréning hozzásegítheti az élsportolókat a győzelemhez. Ilyenkor a kudarctól való félelmeket szembesítik a győzelem biztos tudatával. 50%-ban eredményes a módszer. 

• Babavárás, várandósság: tíz magát meddőnek gondoló nő közül több mint ötnél bekövetkezik a várandósság. 

• Mell-nagyobbítás: Résztvevők: 20 nő, életkoruk 20-35 év. 12 hetes kezelés, 3 hónapos követés. Eredmény: A mellkörfogat átlagosan 38 mm-rel nőtt. Két résztvevőnél 52 mm volt növekedés. (Közben a vizeletben az ösztrogén szint nem emelkedett.) •Vizelettartási problémák: Résztvevők: 63 inkontinens nő, 12 hipnózis kezelés, 17-74 évesek, akiknél semmilyen anatómiai probléma nem volt. A betegek 58%-a tünetmentes lett, további 71%-ban eredményes. 

• Asztma: a hipnózis hatására a tünetek csökkentek, a tüdőkapacitás nőtt és kevesebb gyógyszerre volt szükség. 

• Alvászavar: A hipnózis számottevően meghosszabbíthatja a mélyalvást, amely a jó közérzetben, az emlékezet javításában és az immunrendszer erősítésében játszik szerepet - állapították meg új kutatásuk során zürichi és freiburgi tudósok. Az derült ki, hogy hipnózissal nemcsak a mélyalvás hossza nőtt meg 80%-kal, hanem egyharmadával csökkent az ébren fekvés ideje is.

• Hajhullás, hajnövekedés: belga tudósokat megtanítottak a hajhullás hipnózissal történő kezelésére. Kiderült, hogy a hipnózis során javult a fejbőr vérátáramlása és növekedett a fejbőr hőmérséklete, ami jótékony hatással van a haj növekedésére, illetve csökkenti a hajhullást.A hipnózis és meditáció pszichológiai és fiziológiai hatásai:

A kutatások szerint hasznos a kardiovaszkuláris betegségek esetében, a szorongásos és pánik betegségekben, a szenvedélybetegségekben, a bőrbetegségekben, a depresszív tünetek csökkentésében. A vizsgálatok szerint pozitív hatással vannak a pszichológiai egészségre. Hatásukra nő az empátia, a koherencia továbbá a stressztűrés, az autonómia, a függetlenség, az önkontroll és önmegvalósítás érzése, és nő a morális érettség. A pozitív viselkedésbeli hatások jelentkeznek pl. növekvő látásélesség, a motoros feladatokban jobb reakcióidő, növekvő mezőfüggetlenség, és jobb koncentráció valamint figyelem. A statisztikák szerint a hipnózist általában nyugtatóként használják; a második legjobb a depresszió kezelésében, a harmadik pedig az alkoholfüggőség pszichoterápiájának eszközében.  Természetesen e kutatásoknak vannak korlátaik. Az emberek nem egyformán hipnotizálhatóak. Vannak, akik könnyen és gyorsan jutnak hipnózisba, és sokféle szuggesztiót képesek átélni, másoknak ez nehezebben megy. A hipnózis iránt fogékonyabb személyek általában mélyebb hipnózist képesek átélni, de a fogékonyság nem azonos a mélységgel. A magas fogékonyságú személyek gyakrabban számoltak be nagyobb %-os hatékonyságról. A hipnózis meglehetősen jól megvizsgált természetes folyamat, amelynek semmi köze nincs a varázslathoz vagy a természetfelettihez.  


https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/tudomany/hogyan-hat-a-hipnozis-az-emberi-agyra-egyre-tobb-a-tudomanyos-eredmeny/


Tájékoztatom szolgáltatásaim igénybe vevőit, hogy az általam folytatott egyéni, páros és csoportos foglalkozások nem minősülnek a 2/2004. (XI. 17.) EüM rendelet szerinti 80-as szakmakód alá tartozó, kiegészítő gyógyászati tevékenységnek. Nem minősülnek továbbá a 40/1997. (III. 5.) Korm. rendelet és a 11/1997. 11/1997. (V. 28.) NM rendelet hatálya alá tartozó természetgyógyászati tevékenységnek, továbbá nem minősülnek a 2/2004. (XI. 17.) EüM rendelet szerinti 18-as szakmakód alá tartozó pszichiátriai kezelésnek vagy pszichoterápiának sem. Kizárólag olyan tanácsadási tevékenységet folytatok, amelyeknek végzésére a hatályos jogszabályok szerint jogosult vagyok. Szolgáltatásaim a szellemi jóllétet segítik elő. Bármilyen más jellegű (pl. pozitív irányú lelki vagy egészségügyi) változást sem kizárni, sem ígérni nem áll módomban. Betegeket és betegségeket nem gyógyítok, egészségügyi tevékenységet nem végzek, a prevencióban segítek, ugyanis a lelki betegségek nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki, ezért érdemes idejében tenni a megelőzésük érdekében, akkor, amikor a lelki egyensúlyunk még nem billen ki középpontjából. Szolgáltatásaim mindenki saját felelősségére veszi igénybe, saját mindenkori testi-lelki-szellemi állapotának figyelembe vételével.

Online foglalás