OFFLINE - az új luxus

2021.07.22

Nagymértékben támaszkodunk az elektronikus berendezésekre, amelyek negatívan befolyásolják az energiaszintünket. Adrenalin szintünk nő a mobiltelefon csengőhangok és új e-mailek érkezésekor.

Dolgozunk, tervezünk, szervezünk, intézünk, majd leroskadunk este, és úgy érezzük magunkat, mint akit kifacsartak.

Ha őszintén elgondolkodunk azon, hogy ki tart nyomás alatt minket, könnyen kiderülhet, hogy mi magunk vagyunk azok. A megfelelési kényszer, a maximalizmus vagy a nagyra és többre vágyás mind olyan hajtóerő, amely csak lemerít, sohasem tölt. A töltekezéshez az kell, hogy észrevegyük: irreálisan hajszoljuk magunkat.

Az egészséges életmód egyik legfontosabb ismérve a pihenés fontossága. A megfelelő pihenés az egészség elengedhetetlen feltétele, mert a testnek regenerációjára van szüksége a zökkenőmentes működéshez.

A meditáció képes sejtszinten regenerálni az emberi testet, anélkül, hogy külső hatóanyagot, gyógyszert kellene használni - derült ki egy tudományos kutatásból. Azok, akik gyakorolják a meditációt, esküsznek a testre és az elmére gyakorolt pozitív hatására. Mindezeket a tudomány egyre inkább alátámasztja. A legújabb kutatások szerint jótékony hatások jelentek meg molekuláris szinten is.

A tanulmány a Frontiers in Immunology folyóiratban jelent meg. 18 tanulmányt vizsgált együttesen, amelyek 11 éven keresztül 846 alany életét követték nyomon. Azt fedezték fel, hogy azoknak, akik ezeket a technikákat gyakorolják, kevesebb citokin van a szervezetében.

A citokinek olyan szignálmolekulák, amelyek fontos szerepet játszanak a sejtkommunikációban az immunválasz során. A citokinek általában magas stressz körülmények között termelődnek, úgynevezett "harcolj-vagy-menekülj" helyzetekben. Ha a citokin szintje hosszú ideig magas marad a szervezetben, káros hatással lesz az egészségre, és összefüggésbe hozható a rákkal, a mentális betegségekkel és a korai öregedéssel is.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a meditáció megakadályozza a rákot, vagy azonnal kigyógyít a depresszióból. De kétségkívül azt mutatja, hogy azok, akik meditációs technikákat gyakorolnak, sokkal jobban fel tudják venni a harcot a stressz sejtszintű következményeivel szemben.

Tudod, hogy egészséges, de nem tudsz pihenni? Nem tudod magad ellazítani? Esetleg nem tudod kikapcsolni a gondolataidat?

Neked nem is kell. A lebegő meditáció megteszi helyetted! 

A szalagban ringatózva nagyon hamar ellazul a fizikai test, amit követ az érzelmek és az elme ellazulása. Megteremtődik az az állapot, ahol a test öngyógyító folyamatai beindulnak.

Különleges érzés a kendőbe bújva relaxálni; a súlytalan lebegés különös érzetet kelt. A lassú hintázás egységbe hozza az agyféltekéket, nyugtatja az idegeket, kikapcsol, megszünteti a negatív gondolatokat és érzelmeket, a pihenés pedig energiával tölt fel. Az lebegő meditációt korra, nemre tekintet nélkül bárki kipróbálhatja.

De miért is szeretünk annyira ringatózni, hintázni?

A válasz nagyon egyszerű: mert a hintázás ősélmény.

A állandó, finom ringatást először édesanyánk méhében tapasztaltuk meg. Kivétel nélkül mindannyiunk élete így kezdődött. Ez az első és rendkívül meghatározó tapasztalatunk a biztonságról, valakihez tartozásról. A ringatás a biztonság, az ősi bizalom érzetét kelti bennünk. Kisimít, megnyugtat, segíti az ellazulást.

Próbáld ki, milyen érzés a szalagban relaxálni... ...mintha az anyaméh biztonságába helyezkednél vissza. A hintázó mozgás segíti a kikapcsolódást és az elmélyülést. Ebben az állapotban tudjuk a testet, elmét tudatosan ellazítani, kapcsolatba lépve tudatalatti világunkkal.

Éld át jótékony hatásait:

• Pozitív lelki hatások

A ritmikus mozgás segít a szorongások és a feszültségek feloldásában, leküzdésében. Nem véletlenül nyugszanak meg a babák, amikor ringatják őket.

• Az idegrendszer érzése

A pozitív lelki hatáson felül a hintázás támogatja az idegrendszer érését is. Ez azért van, mert a hintázás erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatot.

•Pszichológiai hatások

Már újszülött kortól észrevehető, hogy a hintáztatást és a ringatást minden baba nagyon kedveli. A ritmikus mozgás segíti őket a szorongások, félelmek, feszültségek leküzdésében, aminek köszönhetően megnyugszanak. Ez a hatás később sem múlik el, ezért szeretnek a felnőttek is egy kényelmes hintaágyban, függőágyban, vagy függőszékben pihenni.

Mi a lebegő meditáció lényege?

Lebegő meditáció közben fel tudod dolgozni testi-lelki feszültséged. Ezáltal jobban tudsz tanulni, hatékonyabban tudsz dolgozni, egészségesebben tudsz élni. Emberi kapcsolataid is javulnak, bensőségesebbé, békésebbé válnak.

Hintázás terápiás és sport céllal:

A hintázás előbb említett jótékony hatásai természetes módon, mindenféle külön orvosi előírás követése nélkül is hatékonyan segíti jobb közérzetünket, testi-lelki állapotunk javulását. A ringatózás során endorfin szabadul fel. Az endorfin - köznapi néven boldogsághormon - csökkenti a stresszt és ezáltal javítja az immunrendszert. Nemcsak a stressz enyhítésére, ellazulásra vagy a betegségek megelőzésére javasolt, hanem akkor is, amikor már fennáll az egészségügyi probléma.

Ennek a módszernek a használata természetesen NEM helyettesíti az orvosi kezelést, de bármilyen orvosi terápiával vagy alternatív terápiával kiválóan használható. Hiszen a hintázás nem akar senkit meggyógyítani, nem akar problémákat megoldani, de megtanítja észrevenni, hogy hogyan működik a tested, az elméd, és mit hozol létre ezzel a hatásmechanizmussal; milyen helyzeteket, milyen problémaköröket, milyen kapcsolatokat, milyen reakciókat és különféle betegségeket az életben.

És igen; szokatlannak tűnhet, ha egy felnőtt ember arra vállalkozik, hogy megringassák, pedig csodálatos megélni ezt az élményt. A testünket alkotó víz elkezd bennünk áramlani, könnyen elmossa a szövetekben lévő blokkokat, oldja a feszültséget és lelkileg is a felszabadultság érzését adja.

Egyre nagyobb divat a fitnesz célból való hintázás is. A hintázás egy könnyed mozgásforma, mégis akár már 20 perc alatt az egész tesztet átmozgatja. Egy óra hintázással átlagosan 200 kalóriát lehet elégetni.

! A legtöbb közterületen található hinta gyermekek számára készül, ezért mielőtt felnőttként birtokba vennénk, mindenképp ellenőrizzük az adott hinta teherbírását!


Jelentkezz be lebegő meditációra, ahol megtapasztalhatod a pihenés, feltöltődés különleges élményét.

Korhatár: nincs

Súly: max. 200 kg

Magasság: max. 195 cm