"...ha anya boldog, mindenki boldog" - De mit is jelent valójában a boldogság?!

2020.01.10

Az a szándék, hogy igyekszünk megteremteni belső békénket, odafigyelünk önmagunkra, ápoljuk a lelkünket?


Dr. David R. Hawkins:
"Amikor elveszíted lelki egyensúlyodat, orvoshoz fordulsz, elmész a pszichiáterhez, az analitikushoz, a szociális munkáshoz vagy az asztrológushoz. Vallásos leszel, magadévá teszel egy filozófiát, elvégzed az EST tréninget (Erhard Seminars Training), és kopogtatod magad az EFT-vel (Thought Field Therapy). Egyensúlyba hozatod a csakráidat, kipróbálsz egy kis reflexológiát, fülakupunktúrára mész, íriszdiagnosztikát csináltatsz, fénnyel és kristályokkal gyógyíttatod magad.
Meditálsz, mantrát kántálsz, zöld teát iszol, kipróbálod a pünkösdistákat, tüzön jársz, nyelveken szólsz. Egyensúlyba hozatod magad, NLP-t tanulsz, aktualizációs módszereket próbálsz, vizualizációkkal bíbelődsz, pszichológiát tanulsz, csatlakozol egy jungiánus csoporthoz. Rolfing-kezelést kapsz, kipróbálod a pszichedelikumokat, médiumi közvetítést hallgatsz, kocogsz, dzsessztornára mész, beöntést kapsz, belemerülsz a tápanyagok és az aerobik rejtelmeibe, fejjel lefelé lógsz, médiumi ékszereket viselsz. Több belátásra teszel szert, bio-feedback, Gestalt-terápia. Homeopatához, csontkovácshoz és természetgyógyászhoz mész. Kipróbálod a kineziológiát, megtalálod az enneagramtípusodat, egyensúlyba hozatod a meridiánokat, csatlakozol egy tudatosságnövelő csoporthoz, nyugtátokat szedsz.
Beadatsz néhány hormoninjekciót, kipróbálod a sóterápiát, egyensúlyba hozod az ásványianyag-háztartásodat, imádkozol, esdekelsz és könyörögsz. Megtanulod az asztrális projekciót. Vegetáriánus leszel. Csak káposztát eszel. Kipróbálod a makrobiotikus és a bioétrendet, nem eszel genetikailag módosított élelmiszert. Felkeresel egy Őshonos indián gyógyítót, izzasztókunyhót használsz. Kínai gyógynövényeket, moxaterápiát, siacut, akupresszúrát, fengsujt próbálgatsz. Elmész Indiába. Új gurut találsz. Leveted a ruháidat. Úszol egyet a Gangeszben. A napba bámulsz. Leborotválod a fejed. Kézzel eszel, ápolatlan leszel, hideg vízben zuhanyozol. Törzsi énekeket énekelsz. Ütöd a párnát. Kipróbálod a Feldenkrais-módszert. Csatlakozol egy házashétvége-csoporthoz. Elmész az Unity Egyházhoz. Megerősítéseket írsz. Kívánságtáblát készítesz. Újjászületsz. Jicsinget dobsz. Tarot-kártyát olvasol. Tanulmányozod a zent. További kurzusokat és workshopokat végzel el. Rengeteg könyvet olvasol. Tranzakcióanalízist készítesz. Jógaleckéket veszel. Belemerülsz az okkultba. Mágiát tanulsz. Kahunával dolgozol. Sámánutazáson veszel részt. A piramis tövében ülsz. Nostradamust olvasol. Felkészülsz a legrosszabbra. 
Elvonulásra mész. Kipróbálod a böjtöt. Aminosavakat szedsz. Beszerzel egy negatívion-generátort. Egy rejtélyes iskolához csatlakozol. Titkos kézfogást tanulsz. Kipróbálod az alakformálást és a színterápiát. Szubliminális hanganyagokat hallgatsz. Agyi enzimeket, anti- depresszánsokat és virágkivonatokat szedsz. Gyógyfürdőkbe jársz. Egzotikus alapanyagokból főzöl. Távoli vidékek ismeretlen erjesztett furcsaságaiba nézel. Tibetbe mész. Szent emberekre vadászol. Kézen fogva körbeállsz, amíg elbódulsz. Lemondasz a szexről és a moziról. Sárga köntöst öltesz. Csatlakozol egy szektához. A pszichoterápiák végeláthatatlan variációit próbálgatod. Csodadrogokat szedsz. Számtalan folyóiratra fizetsz elő. Kipróbálod a Pritkin-diétát. Kizárólag grépfrútot eszel. Tenyérből jósoltatsz. New age-es elképzeléseken gondolkodsz. Javítasz a környezeteden. Megmented a bolygót. Auralátásra mész. Kristályt hordasz. Hindu asztrológiai értelmezést készíttetsz. Transzmédiumot látogatsz. Szexterápiára mész.
Kipróbálod a tantrikus szexet. Bábá Akárkivel megáldatod magad. Csatlakozol egy anonim csoporthoz. Lourdes-ba zarándokolsz. Meleg vizes forrásokba merülsz. Csatlakozol Aricához. Gyógyászati szandált viselsz. Leföldeled magad. Több pránaenergiát lélegzel be, hogy kifújhasd a poshadt fekete negativitást. Kipróbálod az aranytűs akupunktúrát. Beszerzel egy kígyóepehólyagot. Kipróbálod a csakralégzést. Kitisztítod az aurád. Meditálsz a Kheopszban, a nagy egyiptomi piramisban. 

Azt mondod, hogy te és a barátaid a fentiek mindegyikét kipróbáltátok már? Ó, ember! Te csodás teremtés! Tragikus, komikus és mégis mily csodálatra méltó vagy! Olyan bátor vagy, hogy folytatod a keresést! Mi hajt minket, hogy továbbra is a választ keressük? A szenvedés? Ó, igen. A remény? Bizonyosan. De van valami több ennél. Intuitívan tudjuk, hogy valahol van egy végső válasz. Sötét zsákutcába torkolló mellékutakon botladozunk; kihasználnak és félrevezetnek, kiábrándítanak és belefárasztanak, és mi mégis tovább próbálkozunk. Hol lehet a vakfoltunk? Vajon miért nem találjuk a válaszokat? Talán nem értjük a problémát, ezért nem találjuk a választ. Lehet, hogy pofonegyszerű, ezért nem látjuk.
Lehet, hogy a válasz nem "odakinn" van, és ezért nem találjuk.
Lehet, hogy olyan sok hitrendszerünk van, hogy nem látjuk a nyilvánvalót."


Imádom Dr. David R. Hawkins írásának ezen szakaszát, mert mikor először olvastam megdöbbenve konstatáltam, hogy jé, tényleg; ezt is, azt is kipróbáltam már, hogy válaszokat kapjak azért, hogy boldog legyek. De nem kaptam kielégítő válaszokat, sőt, volt, hogy semmit, a lényeg viszont, hogy cseppet sem lettem boldog.

Egyébként a lista tartalmaz nagyon jó, nem elvetendő módszereket, amennyiben nem válaszok és boldogság hajkurászására, hanem önmagunk továbbfejlesztésre használjuk; tapasztalatból mondom.


De térjünk is vissza a témához: Valójában mi is a boldogság?


A csodálatos, hogy megoszlanak a vélemények és mindenkinek más, és mást jelent.
Tedd meg kérlek, hogy felfüggeszted az olvasást 10 másodpercre, becsukod a szemed és felteszed magadnak a kérdést: Számomra mit jelent valójában a boldogság?

Elvileg kaptál egy választ; gondolatokat, érzéseket, akár képeket is. Abban az esetben, ha nem, az sem baj; így házi feladatod lesz meghatározni :)Visszatérve a kitérőből, boncolgassuk tovább a boldogság fogalmát.
A Wikipédia szerint:
A boldogság pozitív érzelmekkel jellemezhető mentális állapot, amely a megelégedettségtől az egészen intenzív örömérzésig terjedhet. A boldogságnak, mint a legtöbb alapvető emberi érzelemnek, számos biológiai, pszichológiai, vallási és filozófiai magyarázata, megközelítése létezik, amelyek megkísérlik definiálni magát a boldogságot, illetve iránymutatást adni arra, hogy érhetjük el, vagy honnan ered.
A pozitív pszichológia tudományos alapon igyekszik megközelíteni a boldogságot és igyekszik megválaszolni azokat a kérdéseket, hogy mi a boldogság és hogyan lehet elérni.
A boldogság nehezen meghatározható fogalom és minden embernek mást jelent. A boldogság tudományos megközelítésének egyik legnagyobb kihívása a fogalom meghatározása, a boldogság szó jelentéseinek, jelentéstartalmának körülírása és megértése.

Így, hogy ez a téma ennyire szubjektív, engedd meg nekem, hogy elmondjam számomra mit jelent:
"A boldogság nem jelent gondatlanságot és szüntelen jókedvet, de azt igen, hogy gyorsan tudsz átlendülni a problémáidon, megoldásra törekedsz, és szívesen, kíváncsian, örömmel vágsz neki az új feladatoknak."
(Sonja Lyubomirsky)

Persze ez felveti a következő kérdést: hogyan lehet gyorsan átlendülni a problémákon?
Úgy, hogy ismered magad. Tudod mikor és miért reagálsz úgy dolgokra, ahogyan. Nem engeded, hogy az érzelmeid irányítása alá kerülj. Tisztában vagy a hátrányaiddal és el is fogadod őket. Ismered az erőforrásaidat, melyek segítenek téged a nehéz helyzetekben. Ismered a szükségleteidet. Tudatában vagy az értékrendednek. De a legfontosabb, hogy felelősséget vállalsz. Felelősséget vállalsz és elkezded tényként kezelni, hogy a te boldogságod csakis tőled függ, senki és semmi mástól.


Gondolj csak bele: valami nagyon rossz dolog történik, ami érzelmileg nagyon megvisel. Ebben az esetben ki / mi, és hogyan tudna téged boldoggá tenni? Lehozhatja a szerelmed a csillagokat, ölelgethet a gyermeked, vehetsz egy új autót, lakást; a rossz kedved ettől mégsem múlik el... Természetesen ez fordított esetben is igaz: senki és semmi sem tud boldogtalanná tenni, ha nem hagyod! Hiszen egyedül csak te tudod befolyásolni az érzelmeidet. 
Ez egyáltalán nem olyan nehéz, mint, ahogyan elsőre gondolod, mivel az elmének olyan a természete, hogy enyhülést keres a fájdalomtól és a szenvedéstől, s igyekszik mind nagyobb boldogságot érezni. - Közhelyesen erre mondjuk: "Az idő mindent megszépít." 

De miért várnál az időre, ha már most kaphatsz a kezedbe válaszokat, illetve egy végtelenül egyszerű és rendkívül gyors technikát? Stílszerűen Dr. David R. Hawkins szavaival zárnék:
"Az "Ismerd meg tenmagad!", "Az igazság szabaddá tesz". Működik a cinikusnak, a pragmatistának, a vallásosnak és az ateistának is. Kortól és kulturális háttértől függetlenül beválik. Ugyanúgy működik annak is, aki spirituális beállítottságú, és annak is, aki nem.

Mivel a mechanizmus a tiéd, senki nem veheti el tőled. Megkímél a csalódástól.

Ki fogod deríteni, hogy mi a valódi, és mi az, ami csupán az elme programja és hitrendszere. Mindeközben egészségesebbé válsz, kisebb erőfeszítéssel leszel sikeresebb és boldogabb, és bátrabban megnyílsz az igazi szeretet előtt. Barátaid észre fogják venni a különbséget; a változások tartósak. Nem múló magasságokba törsz. Felfedezed, hogy mélyen benned egy magától működő tanító él. Végül felfedezed a belső Éned. Tudat alatt mindig is tudtad, hogy ott van. Amikor rálelsz, érteni fogod, hogy a történelem nagy bölcsei mit próbáltak átadni. Érteni fogod, hiszen az Igazság nyilvánvaló, és Önmagadban van."