A coachingról

Voltál már valaha olyan helyzetben, amiből elégedetten jöttél ki?

Gondolj bele, hogy mi történne, ha ezután csak ilyen helyzetekbe kerülnél; képzeld el, hogy életed csak az elvárásaid szerint alakul!

Nézzük meg, mi a közös egy személyi edzőben és egy life / business coachban: valójában a kettő egy és ugyanaz...

A sport, testformálás / alakformálás senki számára nem ismeretlen, hallottunk róla, gyakoroljuk, és mára már sokaknak életforma. A coaching, bár kezd elterjedőben lenni, sokan mégsem tudják, hogy pontosan mit takar, miért lenne hasznos számunkra és milyen amikor életformává válik.

A szabad enciklopédia alapján:

Coaching - Története

"A coaching számos alapelve a pszichológiából, különösen a sportpszichológiából ered. Az elnevezés is a sport világából származik: a coaching edzést jelent, a coach edzőt. Tim Gallway (1975) volt az első, aki a coaching lényegéről írt a tenisz-, azután a golfoktatás területén. Szerinte a saját fejünkben lévő ellenfél sokkal félelmetesebb, mint a teniszháló túloldalán lévő. Azt állítja, hogy az edző (coach) abban tud segíteni a játékosnak, hogy a teljesítménye útjában álló akadályokat elhárítsa vagy csökkentse. Ha ez sikerül, felszínre kerülnek természetes képességeink, és nem lesz tovább szükség az edző technikai utasításaira. Egy idő után Gallway azon vette észre magát, hogy több előadást tart üzletemberek, mint sportolók számára."

Miért jobb egy személyi edző, mintha minden nap lemennénk az edzőterembe mondjuk egy erősítő vagy zsírégető tornára?

Egy jó személyi edzővel rövid idő alatt lehet látványos változásokat elérni, legyen szó fogyásról, alakformálásról vagy tömegnövelésről. A személyi edző feladata a testformálás magasabb szintre emelése azáltal, ahogy az egyén meghatározza a rövidebb vagy hosszabb célokat. Első sorban a gyakorlatok helyes kivitelezésének megtanulása a fő feladat. Ha nem akarunk abba a hibába beleesni, hogy sérüléseket szerezzünk, el szeretnénk kerülni a test rossz irányú fejlődését és egyben szeretnénk az általunk kitűzött célt egészségesen, fitten, rövidebb idő alatt elérni, mindenképpen javasolt a személyi edző szakmai tapasztalatának kikérése. Célorientált, hatékonyabb, gyorsabb, és ami a legfontosabb: egy edzővel képesek vagyunk a saját határainkat átlépni. Ha valaki ott áll mögöttünk, motivál és bíztat minket, képesek vagyunk arra is, amire eddig nem is gondoltunk.

Miért jobb egy life / business coach, mintha a saját utunkat járnánk és megpróbálnánk folyamatosan fejleszteni magunkat?

Egy jó life / business coachcsal rövid idő alatt lehet látványos változásokat elérni az üzleti és privát életben ellátott szerepkörökben. A két legfontosabb, amit a coach nyújthat az a hatékony visszajelzés illetve az érzelmi tudatosság fontosságának gyakorlása.

A visszacsatolás akkor jó, ha célirányos, legyen szó pozitív vagy negatív visszajelzésről. Mikor kértél utoljára visszajelzést? Kértél egyáltalán? És itt most nem a "mi a véleményed" vagy a "szerinted melyiket vegyem fel"; "szerinted mit csináljak" kezdetű mondatokra gondolok, sokkal inkább az alábbiakra: "Az utóbbi időben gyakran láttál stresszes helyzetekben, hogyan viselkedem ilyenkor?" vagy "Érdekelne, hogyan kommunikálok a munkatársaimmal, min kellene változtatnom?".

Mi van ha a visszajelzés kevésbé pozitív? Tudod kezelni úgy, hogy előnyödre váljon? A reakciód alapján máskor is megosztják veled a nézeteiket? Barát, család vagy kívülálló véleménye számít? Igazából mindenkié és senkié sem, de mindenesetben a kapott visszajelzések érzéseket generálnak bennünk pozitív (megerősítő) vagy negatív (kritika) formájában. És most itt beszéljünk a fent említett érzelmi tudatosság gyakorlásáról.

"A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából:

Az érzelem olyan szubjektív állapot, amely a környezetünk fontos változására adott reakcióként fogható fel, ami a további viselkedést meghatározza. Az érzelmek központi szerepet játszanak a viselkedésben, gondolkodásban."

Ezzel kapcsolatban egy nagyon jó rövid, átfogó cikket találtam:

"Ha tudjuk hogyan keletkeznek az érzéseink, akkor irányítani is könnyebb őket

Az érzelmeket az agyunk állítja elő. Az érzelmek nem objektív dolgok: mindent betanultunk és az agyunk hívja őket elő. Ha jobban megértjük, hogyan születnek az érzelmek, akkor az a kontrollálásuk lehetőségeit is szélesíteni fogja. Ha felismered, hogy az agyad a múltadból próbálja felépíteni a jelenedet, akkor energiát tudsz arra fordítani, hogy az új élmények felülírják a régieket. Ez lesz a jövőd alapja. Ha arra koncentrálsz, hogy az új tapasztalatok legyenek a meghatározók és begyakorlod őket, mint pl. az autóvezetést, akkor ugyanolyan reflex-szerűen fognak működni a jövődben, mintha csak az indexet tennéd ki."

Tehát, a múltban lévő tapasztalatok (emlékek) alapján ösztönösen reagálunk a jelenre és gyakorta általánosítunk. Sok példát említhetnénk itt a mindennapokból, bizonyára egy-kettő már le is pörgött a fejünkben, hogy ha akkor másként reagáltam volna... De nézzünk kicsit vissza a fent említett kritikára. Bárkitől is kapjuk, negatív érzéseket fog generálni; fáj az önbecsülésünknek, felkavar, bánt, dühöt is érezhetünk, mondhatni "betalált". Természetesen ezzel kapcsolatban teljesen normális ez az érzelmi reakció. Mégis nézzünk meg egy érzelmileg tudatos párbeszédet az említett példánkra:

/Számos stressz forrással találhatjuk szemben magunkat; megfelelni saját és környezetünk elvárásainak, kudarctól való félelem, minket érő kritikák, határidők stb./

  • "Az utóbbi időben gyakran láttál stresszes helyzetekben, hogyan viselkedem ilyenkor?"
  • "Gyakran dühös leszel és agresszív viselkedést mutatsz, képtelen vagy mérlegelni, nem hallgatod meg a tanácsokat, nem kérsz és fogadsz el segítséget sem."
  • "Ezt bizonyára nem volt könnyű elmondani, köszönöm az őszinteséged. Olyan dolgokat is elmondtál, amiket sokan nem mertek volna megemlíteni."

Gondoljuk át, milyen új információkat szereztünk. Ugyanezt a viselkedésformát gondoltuk magunkról és megerősítettek ebben, vagy ez ismeretlen volt eddig számunkra, amire most felhívták a figyelmünket? Mi az amit a visszajelzés hatására meg fogunk tenni? Ebben az esetben a célirányos visszajelzés, a stresszre adott válaszreakciónk fejlesztésében fog az előnyünkre válni. Lehetőségünk lesz a stressz kezelési technikák közül a számunkra leghatékonyabbat megtalálni, és tenni a stressz csökkentésének érdekében. A kontroll érzése csökkenti a túlzott izgalmat, a nyugodt hozzáállás pedig egyértelműen a teljesítmény javulásához vezet. Válassz engem coachnak és segítek abban, hogy eredményesen fejleszd kompetenciáidat!

A coaching részéről fontos a sok pozitív energia, a jó képességek és tulajdonságok erősítése és felszínre hozása. Ha pozitív a szemlélet, jobban teljesítünk, kreatívabbak vagyunk, nyitottabbak a másik emberre vagy eseményre. Kitartóbbak, energikusabbak leszünk, ezáltal nő a teljesítményünk.

Ez a fajta pozitív szemlélet a coaching egyik fő törekvése. Aki optimistán gondolkodik, a problémákat megoldhatónak látja, az élet akadályait leküzdhetőnek, irányíthatónak titulálja. A coaching-hoz bizalom kell, ilyen lelki állapotban könnyebb közvetlen viszonyba, barátságba kerülni. A pozitív életszemlélet nem csak lelki, hanem javuló fizikai állapotról is tanúskodnak. Ha összegezni akarnám a leírtakat, azt mondanám, hogy ez a fajta gondolkodás fizikai, intellektuális és szociális irányban is kiemelkedőbb eredményeket ér el, mint nélküle.

...egy edzővel képesek vagyunk a saját határainkat átlépni. Ha valaki ott áll mögöttünk, motivál és bíztat minket, képesek vagyunk arra is, amire eddig nem is gondoltunk.

Önismereti coching


Én ismerem magam...

Biztos vagy ebben?
Tökéletesen magabiztos, öntudatos és sikeres vagy - munkában és otthonteremtésben egyaránt?
Minden veled kapcsolatos dolgot elfogadsz, ami nem tetszik, azon pedig változtatsz?


Te is érzeted már úgy, hogy

• gyakorta ugyanazokat a hibákat követed el?

• nem tudod önmagadat minden szinten kifejezni?

• meg akarod látni saját értékeid, képességeid, hibáid?

• magasabb szintre kerülnél a személyes fejlődésedben?

• tudatos célok nélkül élsz?

• sodródsz az árral; vannak olyan események, amelyekkel nehezen vagy egyáltalán nem akarsz szembenézni?

• külső és belső tulajdonságaiddal békélnél meg?

• önmagaddal nem vagy tisztában, tele vagy frusztráltsággal, bizonytalansággal, nem tudatosított jellemhibákkal, és nem akarod, hogy előbb - utóbb jelen legyenek párkapcsolatodban?

• szeretnéd látni a kapcsolataid dinamikáját, erősségeit és gyengeségeit?

• a rólad alkotott visszajelzések nem tetszenek?

• magabiztos szeretnél lenni?

Ha igen, fordulj hozzám bizalommal! Az önismeret fontossága napjainkban szinte már-már elcsépelt frázisnak tűnik, noha nagyon sok ember nincs is annak tudatában, ki is ő valójában. Azt gondolhatod, hogy nem nagy baj, ha nem ismered magad teljesen, hiszen ennek a tudásnak a hiánya nem gátol a mindennapi életben. Pedig igen. Számos olyan dologgal kell szembenézned, amivel nem akarsz, nem mersz. Ha nem ismered magadat, nem tudod, mi a legjobb neked, így ez gátolni fog az életed folyamán. Az önismeret nem egy statikus dolog, aminek egyszer a végére érünk, inkább egy gondolkodási mód. Lehet, hogy nem tudjuk még, mik lesznek a fontos dolgok, ha szülővé válunk, vagy azt, hogy milyen értékek mentén tudjuk az életünket kiegyensúlyozottá tenni, amikor elkezdünk öregedni. Sajnos az önismeret nem ad egyszeri, végső megoldást, inkább a változás lehetőségét kaphatjuk meg tőle. - Gyere, segítek benne!

Párkapcsolati coaching

Boldognak és kiegyensúlyozottnak kell lennünk a szerelmi kapcsolatunkban, a házasságunkban ahhoz, hogy jó szülők is lehessünk. Igaz párkapcsolatban lenni nem elengedhetetlen a boldogsághoz, de tény, ha jó párkapcsolatban vagyunk, az sokkal szebbé, jobbá varázsolja az életünket. Amikor kezded érezni, hogy nem működik egy kapcsolat, akkor még rengeteget lehet tenni annak érdekében, hogy megmentsd, és igazán boldog életet élhessetek együtt.

Te is érzeted már úgy, hogy

• kapcsolatotok tele van félreértésekkel és ebből eredő konfliktusokkal?

• nem vagy már képes meglévő kapcsolatodba több energiát fektetni?

• a kommunikáció hiányzik vagy nem megfelelő kettőtök között?

• ha egyedül maradtál párkapcsolati gondjaiddal; párod nem veszi észre vagy nem akar tudomást venni róla?

• az intimitás kevés vagy megszűnt a kapcsolatban?

• problémamegoldásokkal eltelt hosszú nap végén a legutolsó dolog, amit kívánnál magadnak az, hogy otthon is problémákkal kelljen foglalkoznod?

• szeretnéd tudni, meddig érdemes küzdeni egy kapcsolatért?

• nem szeretnéd álmaid pasiját / nőjét elszúrni?

• keresed, hogyan lehetnél jobb társa a párodnak?

• szeretnéd, ha mélyebb, meghittebb, tartalmasabb lenne a párkapcsolatod?

• nem érted, miért lett vége, szeretnél tanulni a hibáidból?

Ha igen, fordulj hozzám bizalommal! El kell hinnünk, hogy ha valamiben nem érezzük jól magunkat, akkor az egy jel arra vonatkozóan, hogy változtassunk. Az azonban, hogy milyen módon változtatunk, már kizárólag rajtunk múlik.

Még ha most ez nagyon távol is áll tőled, a boldogság nem csak úgy jár, vagy nem nyerjük, hanem teszünk érte. Ha tenni tudsz, boldog is tudsz lenni. Még nem kell elhinned, segítek benne!

Coaching gyermekeknek és fiataloknak

Mindenki szembesül az élete során problémákkal, a gyermekek és fiatalok is. A coaching lehetővé teszi a gyereknek-kamasznak, hogy a számára legmegfelelőbb módon, legrövidebb idő alatt, megtalálja saját megoldását a problémájára. Támogatom abban, hogy felismeréseket tegyen önmagáról, és a környezetéről. Ily módon, saját döntései révén tapasztalja meg, hogy önmaga is képes megbirkózni a kihívásokkal.

Kinek ajánlom a coachingot? 

Ajánlom azoknak, akik tanulási nehézségekkel-, válásból fakadó nehézségekkel-, beilleszkedéssel küzdenek.
(4-5 éves kortól 18 éves korig)

Fordulj hozzám, ha úgy érzed és tapasztalod, hogy a gyermeked:

"Egy ideje olyan más lett!"

"Nem kommunikatív otthon!"

"A képességei alatt teljesít az iskolában!"

"Mindig fáradt, figyelmetlen és lusta!"

"Gyakran fáj a hasa!"

"Inkább az Interneten lóg, mint a barátaival."

"Túl érzékeny!"

"Szorong!"

"Agresszív!"

és te egyedül nehezen boldogulsz a kezelésében, akkor próbáljátok ki a coachingot. Hatékony segítséget nyújt a fenti és hasonló problémák feltárásában, a nehézségek leküzdésében. 
A fiatalok esetében is a 
Brief (megoldásközpontú) coaching irányzatot alkalmazom, mely a problématudatot átfordítja "megoldástudatba", ezáltal a leghamarabb kézzelfogható sikereket nyújtja.