A csodálatos emberi elme – EMLÉKEK

2023.08.22

Az emlékek mindannyiunk életének sarkalatos részét képezik. Örömteli pillanatok, fontos események és tanulságos történések mind megörökölnek az elménkben. De vajon mindig megbízhatóak ezek az emlékek? Egyre több kutatás azt mutatja, hogy az emlékezetünk nem olyan hűséges, mint azt elhinnénk. Ennek okait és következményeit járjuk most körül ebben a cikkben.

Stresszkezelés és az érzelmi szabályozás fontossága a pontatlan emlékek ellen

Az emlékezetünk rendkívül értékes eszköz az életünk során. Emlékeink segítenek az identitásunk megtartásában és a múltunk megőrzésében. Azonban a tudósok régóta felismerték, hogy az érzelmi állapotunk és az emlékek között erős összefüggés van. Azok, akik nem tanulják meg hatékonyan szabályozni az érzelmeiket, könnyen hajlamosak pontatlan emlékeket rögzíteni és visszahívni. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan működik ez a folyamat, és miért fontos az érzelmi intelligencia a pontos emlékezethez.

Az érzelmi szabályozás és az emlékezet közötti kapcsolat

Az emberi agy működése bonyolult és csodálatos. Az érzelmeink és az emlékezetünk szorosan összekapcsolódnak egymással. Amikor erős érzelmeket élünk meg, az agyunk hajlamos fokozott figyelmet fordítani a környező eseményekre. Ez azért van, mert az érzelmek gyakran fontos jelzések arról, hogy az adott helyzet mennyire lehet veszélyes vagy fontos az életünk szempontjából.

Az érzelmi emlékek kialakítása során az agyunk különféle érzelmeket és élményeket kapcsol össze, hogy később könnyebben emlékezhessünk rájuk. Azonban amikor az érzelmeink túlzottak vagy nehezen szabályozhatók, az emlékezetünk torzulhat.

Az érzelmi állapotok és a pontatlanságok

Az erős érzelmek, mint például a düh, a szomorúság vagy az öröm, befolyásolhatják az emlékezetünket. Például, ha valaki nagyon dühös vagy stresszes, az agy hajlamos lehet túlzottan felfújni egy adott eseményt vagy helyzetet az emlékezetben. Ez azt eredményezheti, hogy később nem emlékszünk pontosan az eseményre vagy a részletekre.

Ezenkívül az érzelmi állapotok befolyásolhatják az emlékezetünk közvetlen működését is. Például, amikor valaki stressz alatt van, az agy gyakran rosszul működik a rövid távú memóriában, ami azt eredményezheti, hogy nehezebben tudjuk felidézni az adott pillanatban történt eseményeket vagy információkat.

Az érzelmi intelligencia és a pontos emlékezés

Az érzelmi intelligencia az az képesség, hogy felismerjük, megértsük és hatékonyan szabályozzuk az érzelmeinket. Ez nemcsak az érzelmeinkre adott azonnali reakciókat foglalja magában, hanem az érzelmek hosszú távú kezelését is. Az érzelmi intelligencia fontos szerepet játszik abban, hogy milyen pontossággal és hitelességgel rögzítjük és idézzük fel az emlékeket.

Azok, akik fejlesztik az érzelmi intelligenciájukat, képesek hatékonyabban kezelni az érzelmeiket stresszes vagy erősen érzelmi helyzetekben is. Ennek eredményeként csökkenthetik az érzelmi torzítás lehetőségét az emlékeikben. Az érzelmi intelligenciát fejlesztő emberek hajlamosabbak lehetnek az objektív emlékezésre és a valósághű visszahívásra.

Hogyan fejleszthetjük az érzelmi intelligenciánkat?

Az érzelmi intelligencia fejlesztése kulcsfontosságú az emlékezetünk pontosságának javításához. Fejlesztése hosszú távon segíthet abban, hogy pontosabb és hitelesebb emlékeink legyenek. Ha hatékonyan szabályozzuk az érzelmeinket, kevésbé vagyunk hajlamosak az érzelmi torzításra az emlékezetünkben, így megbízhatóbb és valósághűbb emlékeket tudunk rögzíteni.

A következő módszerek segíthetnek ebben:

 • Meditáció és tudatosság: A meditáció és a tudatossági gyakorlatok segítenek abban, hogy jobban megértsük és szabályozzuk az érzelmeinket.
 • Érzelmi terápia: Az érzelmi terápia olyan módszer, amely segíthet az érzelmi intelligencia fejlesztésében és az érzelmi szabályozásban.
 • Stresszkezelés: Tanuljuk meg hatékonyan kezelni a stresszt és az erős érzelmi reakciókat.
 • Empátia gyakorlása: Az empátia fejlesztése segít abban, hogy jobban megértsük mások érzelmeit, ami az érzelmi intelligenciánkat is javítja.
 • Önismeret: Az önismeret növelése segít abban, hogy jobban megértsük saját érzelmeinket és hogyan reagálunk rájuk.

Az érzelemkezelés és az önismeret összefonódik azzal, ahogyan kezeljük és értelmezzük az emlékeinket. Az empátia és elfogadás önmagunk felé segíthet abban, hogy kevésbé hajlamosak legyünk a múlton való túlzott rágódásra, és inkább a jelenre és a jövőre koncentráljunk, mivel az érzelmeink és önmagunk megértése által könnyebben értelmezhetjük és kezelhetjük az emlékeinket is.

A hamis emlékek – a stressz és az érzelemkezelés közötti kapcsolat:

 • Stressz és emlékezet: A stressznek jelentős hatása lehet az emlékezet működésére. A túlzott vagy krónikus stressz az agy működését befolyásolhatja, és negatívan hat a memóriára. A stressz alatt az agy gyakran kevésbé hatékonyan működik, és nehezebben rögzíti az információkat. Ezért a stressz alatt létrejövő emlékek hajlamosak pontatlanná válni vagy torzulni.

 • Stressz és hamis emlékek: A stressz növelheti a hamis emlékek kialakulásának esélyét. Amikor valaki stresszes vagy szorongó, az agy fokozott figyelmet fordít az eseményekre, de egyidejűleg a stressz negatív hatással lehet az érzelem-regulációra és a gondolkodásra. Ez azt eredményezheti, hogy az ember könnyebben elfogadja vagy hozzáadja a hamis információkat egy emlékhez, különösen akkor, ha az emlékezete bizonytalan vagy zavaros.

 • Érzelemkezelés és hamis emlékek: Az érzelemkezelés és a hamis emlékek kapcsolata részben az érzelmi állapot és az emlékek tartalmának kölcsönhatásában rejlik. Ha valaki erős érzelmi töltettel rendelkezik egy emlékkel kapcsolatban, hajlamosabb lehet elfogadni vagy megőrizni azokat az emlékeket, amelyek erős érzelmi hatást keltenek. Ez növelheti a hamis emlékek kialakulásának kockázatát, mivel az érzelmek befolyásolhatják a valóság és a képzelet közötti határt.

Az emlékek kilakulása

Az emlékek nem szimplán statikus képek vagy hangok az elménkben; inkább aktív folyamatok eredményei. Az emlékek kialakulásának folyamata számos lépésből áll. Először is, az információkat érzékszerveink észlelik, majd továbbítják az agyunknak. Az agyunk az információkat rögzíti, de ebben a folyamatban számos tényező befolyásolja a végeredményt, mint pl.:

 • Érzelmi állapot: Az érzelmi állapot rendkívül fontos szerepet játszik az emlékek kialakulásában. Az erős érzelmi élmények gyakran jobban rögzülnek az emlékezetben, mivel az agy hajlamos az érzelmi eseményeket erősebben feldolgozni és tárolni.

 • Figyelem: Az emlékek kialakulásához szükséges a figyelem. Ha valaki nem figyel oda egy eseményre vagy információra, akkor az kevésbé valószínű, hogy az emlékezetében marad.

 • Ismétlés és gyakorlás: Az ismétlés és a gyakorlás segít az információk megerősítésében és az emlékek kialakulásában. Minél többször ismételjük meg az információt, annál valószínűbb, hogy hosszú távú emlékké válik.

 • Kontextus: Az emlékek a környezet és a kontextus függvényében is kialakulnak. Az adott helyzet, időpont, hangulat és környezet mind hozzájárulhat az emlékek kialakulásához és az azokkal való asszociációhoz.

 • Asszociációk: Az emberi agy hajlamos az információkhoz kapcsolódó asszociációk kialakítására. Ha egy új információt vagy eseményt összekapcsolunk már meglévő ismeretekkel vagy emlékekkel, az segíthet az emlék kialakulásában és megtartásában.

 • Alvás: Az alvásnak fontos szerepe van az emlékek konszolidációjában, vagyis azoknak a feldolgozásában és megtartásában. Az alvás hiánya vagy zavarai negatívan befolyásolhatják az emlékezet teljesítményét.

 • Stressz és traumák: Erős stressz vagy traumatikus események gyakran különösen élénken rögzülnek az emlékezetben, de ugyanakkor hozzájárulhatnak az emlékek torzulásához vagy elferdüléséhez is.

 • Emlékezet korlátai: Az emberi emlékezet nem tökéletes. Sok tényező, például az elfelejtés vagy az emlékek átírása (memória torzulás) is befolyásolhatja az emlékek kialakulását és megtartását.

 • Kulturális és társadalmi hatások: A kultúra és a társadalmi kontextus is hatással lehet az emlékek kialakulására. Az egyén kulturális háttere és a társadalom által elfogadott emlékezetkezelési normák befolyásolhatják, hogy milyen emlékeket tartunk meg és hogyan dolgozzuk fel őket.

Miért különböznek az emlékek? 

Az emlékek eltérőek lehetnek az embereknél, mivel azokat az egyéni tapasztalatok és érzelmek formálják. Az emlékek nemcsak tényeket tartalmaznak, hanem érzelmeket is. Ezért két ember ugyanazon eseményről eltérő emlékeket tarthat fenn, mivel más-más érzelmeket éltek meg.

Miért pontatlanok az emlékek?

Az emlékek nem mindig hűen tükrözik a valóságot. Az emlékek torzulhatnak és elhomályosulhatnak az idő múlásával. Ez részben az új információkkal való összekeveredés eredménye lehet, és a memória is hatással van az emlékek torzulására. Az emlékezetünknek hajlamos elfelejteni vagy elhagyni bizonyos részleteket, vagy éppen hozzáadni olyan elemeket az emlékekhez, amelyek nem történtek meg. Ezt a jelenséget "hamis emlékek" néven ismerjük.

Néhány példa rá, hogy miért nem pontosak az emlékeink:

 • Az emlékezet folyton változik: Az emlékezés egy olyan folyamat, amely során információkat tárolunk, majd később előhívunk. Ám ezen az úton számos ponton elveszhet vagy módosulhat az eredeti információ. Az emlékek nem egyfajta szilárd adattárolóként működnek, hanem inkább olyanok, mint egy égő máglya. Folyamatosan alakulnak, változnak, és az eredeti események árnyékait tükrözik vissza.

 • Az emlékek átíródnak az idővel: Az emlékezet átírása egyike annak a jelenségnek, amely miatt az emlékezetünk nem pontos. Ahogy az idő múlik, az agyunk hajlamos új információkat hozzáadni vagy régieket kitörölni. Például egy régi barátságos találkozót idézve, könnyen megeshet, hogy hozzácsapunk olyan részleteket, amelyek nem történtek meg, csak azért, mert úgy gondoljuk, hogy valószínűleg így történt.

 • Az emelkedő közérzet és negatív hatás: Az emlékek pontatlansága nem csak kíváncsi pszichológiai téma, hanem komoly hatásokkal is járhat az emberi életre. Például egy vitatott családi eseményről eltérő emlékezetek alakulhatnak ki, ami konfliktusokhoz vezethet. Az iskolai évekkel kapcsolatban valószínűleg te is találkoztál olyan emberrel, aki egy teljesen másik verzióját mesélte ugyanannak a történetnek, mint te.

 • Az emlékek külső hatásokra érzékenyek: Az emlékek az idő múlásával nem csak önmaguktól torzulnak, hanem külső hatásoknak is kitettek. Képzeld el, hogy egy régi fotót nézel, vagy egy barátoddal beszélgetsz egy emlékezetes eseményről. Ezek az ingerek képesek módosítani az emlékek tartalmát. Előfordulhat, hogy egy szemtanú más verziójától befolyásolódunk, vagy egy fotó miatt emlékezetünkben új részletek tűnnek fel.

 • Az emlékezetünk védelmi mechanizmusai: Az emlékezetünk pontatlansága nem feltétlenül rossz dolog. Az agyunk olykor úgy működik, mint egy védelmi mechanizmus. Fájdalmas, traumás emlékeket gyakran részben vagy teljesen elfelejtünk, hogy könnyebben tudjunk továbblépni az életben. Azonban ez a védelmi mechanizmus is hozzájárul az emlékezetünk pontatlanságához.

Hogyan ront ezen a helyzeten még a sok stressz?

Az emlékezet, a stressz és az érzelmek szorosan összefüggenek, mivel egymásra ható folyamatokat képeznek az agyban.

 • Figyelem elterelése: Stressz vagy erős érzelmek esetén a figyelem gyakran elterelődik az érzelmi ingerekről. Az agy hajlamos arra, hogy a stresszhelyzetek vagy az erőteljes érzelmek okozta ingerekre összpontosítson, és ezáltal csökkentheti a figyelmet a körülötted zajló eseményekre vagy információkra. Ez ronthatja az információk rögzítését az emlékezetbe.

 • Az agyi területek közötti kapcsolatok: Az agy különböző területei közötti kapcsolatok és kommunikáció a kulcsa ennek a kölcsönhatásnak. Az agy különböző területei felelősek az érzelmek feldolgozásáért, a stressz reakcióért és az emlékek tárolásáért. Ezek a területek együttműködnek, hogy segítsék az egyénnek megérteni és reagálni az érzelmi ingerekre.

 • Hormonok: A stressz során felszabaduló stresszhormonok, például a kortizol, befolyásolják az agy működését. Ezek a hormonok hatással vannak az emlékezeti folyamatokra, különösen a figyelemre és a koncentrációra, ami befolyásolhatja az információk rögzítését és felidézését. A kortizol hatása lehet, hogy növeli az emlékek kivonulását (elsődleges memória) a hosszú távú emlékezetből (másodlagos memória). Ezért stressz alatt könnyebb elfelejteni dolgokat vagy nehezebben tudsz emlékezni rájuk.

 • Érzelmi emlékek erősebbek: Az érzelmi élmények általában erősebben rögzülnek az emlékezetben. Az agy hajlamosabb rögzíteni és emlékezni azokra az eseményekre vagy információkra, amelyek érzelmi reakciót váltanak ki. Ezért az erős érzelmek, legyenek pozitívak vagy negatívak, gyakran jobban megmaradnak az emlékezetben.

 • A figyelem szerepe: Az érzelmek és a stressz gyakran befolyásolják az egyén figyelmét. Például, ha valaki stresszes vagy erőteljesen érzelmi állapotban van, nehezebb lehet az információkra vagy eseményekre való koncentrálás, és ez ronthatja az emlékezőképességet.

 • A kontextus szerepe: Az érzelmi állapot és a stressz befolyásolhatja az emlékezet kontextusát. Ez azt jelenti, hogy az emlékek gyakran kapcsolódnak az érzelmi állapothoz vagy a stresszhelyzethez, amelyekben létrejöttek. Ezért egy hasonló érzelmi állapot vagy stresszhelyzet újra aktiválhatja ezeket az emlékeket.

A stressz és az érzelmi hatások az emlékezetre gyakran rövid távon is hatással lehetnek, de hosszú távon bizonyos körülmények között egészségügyi problémákat okozhatnak. Itt van néhány ok, hogy miért nem egészséges, ha a stressz és az erős érzelmek rendszeresen vagy tartósan befolyásolják az emlékezetet:

 • Kognitív teljesítmény csökkenése: A stressz és az érzelmi állapotok által okozott figyelemelterelés és emlékezeti problémák ronthatják a kognitív teljesítményt. Ez problémákat okozhat a napi feladatok végrehajtásában, például a munkában vagy az iskolában.

 • További stresszforrás: Az emlékezet károsodása további stresszt okozhat. Ha elfelejtesz fontos dolgokat vagy nehezen emlékszel rájuk, ez stresszt és szorongást okozhat, ami egy ördögi körhöz vezethet.

 • Kapcsolatok zavara: Az emlékezeti problémák az emberi kapcsolatokra is hatással lehetnek. Azt, hogy valaki elfelejti egy fontos találkozót vagy eseményt, nézeteltéréseket vagy konfliktusokat okozhat a családban vagy a baráti körben.

 • Szakmai és oktatási kihívások: Ha az emlékezeti problémák súlyosak vagy tartósak, ez okozhat nehézségeket a munkahelyen vagy az iskolában. Ez veszélyeztetheti a karrierlehetőségeket és az oktatási eredményeket.

 • Egészségügyi hatások: A hosszan tartó stressz és érzelmi feszültség negatívan befolyásolhatja az általános egészséget. Például növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, az immunrendszer gyengülése és más egészségügyi problémák kockázatát.

 • Alvási zavarok: A stressz és az érzelmi állapotok gyakran hozzájárulnak az alvászavarokhoz. Az alvászavarok további emlékezeti problémákat okozhatnak, mivel az alvás fontos szerepet játszik az emlékek feldolgozásában és rögzítésében.

A stressz és a szorongás komplex érzelmi reakciók, amelyek számos fizikai és mentális hatást gyakorolhatnak az emberre. Ezek az érzelmek a múlton való túlzott rágódást is előidézhetik vagy fokozhatják. Az alábbiakban részletezem, hogyan vezethetnek ezek az érzelmek a múlton való túlzott rágódáshoz:

 • Hiperszámítás és retrospektív elemzés: A stressz és a szorongás gyakran arra késztetnek minket, hogy állandóan újraértékeljük a múltbeli döntéseinket és cselekedeteinket. Elkezdjük újra és újra átgondolni, hogy mit tehettünk volna másképp, és milyen kimenetelre számíthattunk volna. Ez a retrospektív elemzés túlzott rágódáshoz vezethet, mivel soha nem érünk véget a "mi lett volna, ha" kérdésekkel.

 • Negatív emlékek megerősítése: A stressz és a szorongás erősíthetik a negatív emlékeket és élményeket. Gyakran a negatív eseményekre és hibákra koncentrálunk, és elfelejtjük azokat a pozitív dolgokat és eredményeket, amiket elértünk vagy tapasztaltunk a múltban.

 • Önostorozás: A stressz és a szorongás növelheti az önostorozás és az önmagunkhoz való kritikus hozzáállást. Ebben az állapotban könnyű olyan gondolatokba esni, hogy "rosszul döntöttem" vagy "hibáztam", ami további rágódáshoz vezethet.

 • Kontrollhiány érzése: A stressz és a szorongás gyakran együtt járnak azzal az érzéssel, hogy nincs kontrollunk a jelenlegi vagy a múltbeli helyzetek felett. Ez arra késztethet bennünket, hogy újra és újra próbáljuk megérteni vagy megváltoztatni a múltat, mert úgy érezzük, hogy ez az egyetlen módja a kontroll visszaszerzésének.

 • Részletek túlzott elemzése: A stressz és a szorongás hajlamosítanak a részletek túlzott elemzésére. Órákat vagy napokat tölthetünk azzal, hogy a múltbeli események apró részleteit vizsgáljuk meg, és próbáljuk megfejteni, hogy miért történtek meg dolgok az adott módon.

 • Elkerülés és megbirkózás: Sokan a stressz és a szorongás elől menekülnek azzal, hogy a múltba menekülnek gondolatban. Ezt gyakran olyan elkerülő viselkedések kísérik, mint az alkohol vagy a drogok használata, vagy a valóság elől való menekülés azzal, hogy a múltbeli emlékekben élünk.

Itt van néhány ok, amiért nem jó ötlet a múlton való hosszú ideig rágódni, különösen a hamis emlékezés miatt:

 • Túlzott stressz és szorongás: A múlton való túlzott agyalás és az emlékek torzulása között összefüggés lehet. Ha egy traumatikus eseményhez kapcsolódó emlékek folyamatosan visszatérnek, az fokozhatja a szorongást és az állandó stresszt, ami hosszú távon káros lehet az egészségünkre.

 • Konfliktusok és kapcsolati problémák: Az emlékeken alapuló viták és félreértések gyakran vezetnek konfliktusokhoz a kapcsolatainkban. Ha az emlékek nem pontosak, és ragaszkodunk hozzájuk, akkor ez könnyen konfliktushoz vezethet, és a kapcsolatok sérülhetnek.

 • A jelen elszalasztása: Ha túlságosan belemerülünk a múltba, elveszíthetjük a jelen értékeit és lehetőségeit. Az időt és energiát, amit a múlt folyamatos elemzésére fordítunk, elveszítjük arra, hogy a jelenben éljünk és építsünk a jövőnket.

 • Az önismeret zavarodása: Hamis emlékekkel való rágódás torzíthatja az önismeretünket. Amikor olyan emlékeket tartunk fenn, amelyek nem felelnek meg a valóságnak, elveszítjük az önmagunkkal való kapcsolatot és az érzelmi intelligenciánkat.

 • A pozitív változások elkerülése: Az emlékeink hajlamosak konzerválni a múltat, akkor is, ha az negatív volt. Ez megakadályozhat minket abban, hogy változtassunk és fejlődjünk. A múltban való ragaszkodás megakadályozhatja, hogy új lehetőségeket és kihívásokat fogadjunk el.

Mindenki másként kezeli a múltat, és néhány emlék valóban mély és értékes lehet az életünkben. Azonban fontos az egyensúly megtalálása a múlt és a jelen között, és tudatosan figyelni a múlton való túlzott rágódás veszélyeire.

Továbbá fontos megjegyezni, hogy a stressz és a szorongás kezelhetők. Az érzelmi intelligencia fejlesztése, a stresszkezelő technikák alkalmazása, az önismeret növelése és a megfelelő segítség kérés lehetőségei lehetnek a stressz és szorongás csökkentésének:

 • Érzelemkezelés: Az érzelemkezelés azt jelenti, hogy tudatosan foglalkozunk az érzelmeinkkel, megértjük azokat, és hatékony módon reagálunk rájuk. Amikor a múlton való rágódás során emlékeinket vizsgáljuk, gyakran erős érzelmek társulnak hozzájuk. Az érzelemkezelés segít megérteni ezeket az érzelmeket, és megtanulni, hogyan kezeljük őket, hogy ne hagyják, hogy a múlt negatív élményei vagy torz emlékek uralják az érzelmi állapotunkat.

 • Önismeret: Az önismeret az, hogy jobban megismerjük önmagunkat, a gondolatainkat, érzéseinket és cselekedeteinket. A múlton való rágódás során az emlékeink gyakran tükrözik az önismeretünk aspektusait. Azok az emlékek, amelyekre visszaemléksz, és az érzelmek, amelyekkel társulnak, sokat elárulhatnak rólad és az értékrendedről. Az önismeret fejlesztése során felismerheted, hogy miért ragaszkodsz bizonyos emlékekhez, és milyen érzelmek irányítanak téged.

 • Múlton való rágódás ellen: Az emlékek segíthetnek a múlt eseményeinek megértésében és feldolgozásában. Azonban fontos megérteni, hogy a múlt csak egy része az önmagunknak, és nem szabad, hogy teljesen meghatározza azt, hogy ki vagyunk vagy hova tartunk. Az érzelemkezelés és az önismeret segít abban, hogy a múltat ne csak a negatív oldaláról lássuk, hanem azokból az élményekből is tanuljunk, amelyek hozzájárultak ahhoz, ahol most vagyunk.

A hipnózis lehet hatékony eszköz az érzelmi intelligencia fejlesztésében, a stresszkezelésben, az önismeret növelésében és a megfelelő segítség kérésének lehetőségeiben. Itt van néhány mód, ahogyan a hipnózis segíthet ezen területeken:

 • Érzelmi intelligencia fejlesztése: A hipnózis segítségével mélyen behatolhatunk az elmébe, és fokozhatjuk az érzelmi intelligenciát. Ezáltal jobban megérthetjük és kezelhetjük az érzelmeinket, valamint hatékonyabban kommunikálhatunk másokkal.

 • Stresszkezelő technikák alkalmazása: A hipnózis segítségével megtanulhatunk relaxációs és stresszkezelő technikákat, amelyek segítenek csökkenteni a stresszt és szorongást. A hipnotikus állapotban könnyebben elérhetjük a mély relaxációt, és megtanulhatjuk, hogyan oldjuk fel a feszültséget és kezeljük a stresszt.

 • Önismeret növelése: A hipnózis lehetőséget ad arra, hogy mélyen behatoljunk az elménkbe, és felfedezzük a tudatalattinkban rejlő információkat és érzéseket. Ez segíthet az önismeret növelésében, azáltal, hogy jobban megértjük önmagunkat, a motivációinkat, a félelmeinket és az érzelmeinket.

 • Megfelelő segítség kérésének lehetőségei: A hipnózis segíthet abban, hogy felismerjük és elfogadjuk, ha segítségre van szükségünk. Azáltal, hogy mélyen behatolunk az elménkbe, és felfedezzük a tudatalattinkban rejlő információkat, könnyebben felismerhetjük, hogy milyen problémáink vannak, és hogyan kérhetünk segítséget.