Business coaching

Kisvállalkozóként, társas vállalkozás tulajdonosaként, ügyvezető igazgatóként érdemes megfontolnia a coachingot ha úgy érzi:

 • Mindent Önnek kell csinálni, ellenőrizni, állandóan el van havazva
 • Nem elég a napi 24 óra a rengeteg teendő elvégzéséhez
 • A gyors változásokat nehezen követi, szükség lenne a stratégia váltásra, minimum a módosítására
 • Nehéz motiválni a kollégákat, és megfelelő munkaerőt találni
 • Nincs kivel megbeszélni az üzleti problémákat, a családja nem tud segíteni ebben
 • Évek óta nem volt nyaralni, ha mégis, a telefonját állandóan ellenőrzi, hátha hívják
 • Már-már kontrollálhatatlanul összefolyik a munka és a magánélet

A business coaching leginkább a munkahelyi teljesítményre fókuszál és a hozzáértés fejlesztésére.

A nagyobb cégeknek belső coachuk van, viszont nem minden vezetés kedveli ezt a fajta módszert, ezért külsősöket szoktak alkalmazni, mivel jobban és más szemszögből lát rá egy független tanácsadói szervezet a cég működésére, stratégiájára. A módszer meghatározott szempontrendszer alapján levezényelt konzultációk sorozata, ahol minden az ügyfél érdekében történik. Az időbeosztását szem előtt tartva, strukturáltan működik.

Minden egyes konzultáció után a tapasztalatokat átbeszélve haladnak az "edzővel" a kijelölt cél felé az ügyfél elképzelései, stratégiája alapján teljesen egyénre szabva. Az elején a célokat fogalmazzák meg, majd az ezeket nehezítő problémákat, akadályokat vesszük célpontba, majd támogatást kap ezen akadályok leküzdésében.

Támogatást kap céljai megvalósításához, támogatást kap önmaga megismeréséhez, így rájön miért is hátráltatta az a bizonyos probléma, amit a beszélgetések végén már nem problémaként, hanem megoldandó vagy megoldható feladatként lát.

A coaching további tevékenysége az is, hogy figyeljen arra, hogy az ügyfél megmaradjon a közösen kijelölt úton, az előre meghatározott célokat szem előtt tartva a saját szempontjai és ideje, valamint lehetőségei szerint végrehajtsa, melyet végig a konzultációk alatt gyakorlatilag észrevétlenül, nyíltan és könnyedén tesz meg.

Business coaching fajtái

 • felsővezetői,
 • középvezetői,
 • csoportos,
 • team.

Felsővezetői coaching

Ezen fajta coach szolgáltatás a felsővezetőknek szól. A cél, hogy a jó működést még jobbá tegye, növelje a hatékonyságot. A coach, az ügyfél kiemelkedően jó tulajdonságaira épít. Kiemeli az asszertív kommunikáció szükségességét és a csoporttámogatás fontosságát.

A business executive coaching részei többek közt:

 • pszichológiai alapismeretek,
 • stressz-kezelés,
 • szervezetműködési alapelvek,
 • hatalom,
 • vezetői modellek,
 • szervezetfejlesztés,
 • motiváció,
 • önismeret,
 • értő figyelem,
 • célkitűzés,
 • kommunikációfejlesztés,
 • karrier,
 • döntéshozatal hatékonyság növelés

A felsővezetői, executive coaching a legfelsőbb pozícióban lévőket segíti olyan speciális problémák kezelésében, melyekben egyedül kell dönteniük. A képzés segíti jobban átlátni problémájukat, tisztábban, több szempontból elemezve tudnak adekvát döntést hozni.

Középvezetői coaching

Olyan ügyfeleknek szól, akik a meglévő, bevált/vagy nem bevált/ stratégiát szeretnék újragondolni, átütemezni, vagy átírni és a coaching védett keretei között tesztelni.

Csoportos coaching

Ennek esetében különböző területek/cégek képviselői gyűlnek össze és a coach moderálásával megbeszélik tapasztalataikat, problémájukat, tanácsot és ötletet adnak egymásnak, véleményt cserélnek. Kitűnő lehetőség a csapatépítésre.

Team coaching

Akkor lép életbe, mikor egy konkrét feladat megoldásához kell megfelelő segítséget kapniuk a tagoknak. Használható, amennyiben megváltozik a vezetői team, új ötletek, új tartalékok kiaknázásakor, helyes, ideális megoldások keresésénél.

A vállalatoknál általában használt fejlesztési folyamat minden kidolgozottsága-, cégre szabottsága és előremutató jellemzője mellett hamar elérheti határait. Természetesen szükség van a tréningekre, és nagy szükség van a vezetőképzésre, a munkatársak maguk is igénylik ezt. A munkahelyi teljesítmény probléma gyökere viszont gyakran a non- stop környezeti hatás miatt sokszor ennél mélyebben van. Emiatt az egész fejlesztési folyamat kudarcba fulladhat, hiszen a tréner/coach magánéleti, személyiségbeli és életvezetési kérdésekben nem avatkozhat jó szándékkal sem kliense életébe. Minden tréningnek, fejlesztésnek akkor van létjogosultsága, ha eléri a célját: vagyis a viselkedésben megmutatkozik a változás. Ezt a legnehezebb elérni. Ebben minden cégvezető azt gondolom, egyetért velem, hogy hiába a sok tréning, ha a gyakorlati helyzetek felülírnak minden szemléletformáló próbálkozást.

A leghatékonyabban alkalmazott módszer a hipno-coaching. 
(A hipno-coaching során használt eszköz a hipnózis.)

A hipno-coaching túllép a hagyományos coaching határokon. Olyan gyakorlatokkal, technikákkal dolgozik, melyekkel feltárhatók azok a személyiségben rejlő tudatalatti mechanizmusok, melyek akadályozzák az alanyt abban, hogy a megtanult vagy hagyományos fejlesztéssel megismert eszközöket hatékonyan alkalmazza. Tudatalatti működésünk befolyásolja a kitartásunkat, önértékelésünket, emberi kapcsolatainkat, szorgalmunkat. Befolyásolja továbbá vezetői készségeinket, kapcsolatunkat az idővel, sikerrel, kudarccal, stb. A hipnocoach megfelelően képzett arra, hogy alanyát teljes személyként tekintse, és ne csak a munkahelyen mutatott, hanem a komplex személyiséggel dolgozzon.

A módszer hatékonysága abban rejlik, hogy egy könnyű transzállapotban az elme sokkal befogadóbb a változásra, mert jobban tudunk hatni azokra a tudatalatti érzelmekre, amik a változást elősegítik. Az általános tévhittel szemben a relaxáció egy természetes tudatállapot, amit agyunk spontán módon naponta többször is felvesz. Bár kívülről egy elrévült állapotnak tűnik, valójában egy nagyon is éber, élénk befelé figyelésről van szó. Ilyenkor is tudatában vagyunk önmagunknak, képesek vagyunk kontrollálni cselekedeteinket. Ezek azok az ellazult, elmélyült pillanatok, amikor bár érzékeljük, mi történik körülöttünk, mégis "elbambulunk". Utazás, olvasás, bármely rutin tevékenység, például autóvezetés közben szinte kivétel nélkül kikapcsolunk, és relaxálunk. Számtalan cikk, információ, kutatási eredmény, MRI vizsgálat támasztja alá a módszer jótékony hatását, éppen ezért már nem csak a terápiákban, gyógyításban használják világszerte, hanem a sportban, üzleti életben és azokban a helyzetekben, amikor valaki bármilyen tekintetben jobb teljesítményt szeretne elérni. 

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy vannak pillanatok, helyzetek, amikor a legjobb formánkat nyújtjuk és vannak, amikor nem sikerül kihozni magunkból azt, amire képesek lennénk. Az esetek nagy részében az érzelmi állapotunk ezért a felelős. Ha megértjük, hogy ugyanabban a munkahelyi helyzetben egyszer miért vagyunk sikeresek és szárnyalóak, miért tudjuk kihozni magunkból a legjobbat, és máskor pedig miért teljesítünk a képességeink alatt, akkor legközelebb tudatosan tudjuk magunkat jó formába és megfelelő lelkiállapotba hozni.  

Csak azt tudjuk irányítani és uralni, aminek tudatában vagyunk. Aminek nem vagyunk a tudatában, az minket ural és irányít, pl. uralhatnak a minket korlátozó hiedelmeink. 

Az eszményi teljesítményállapotról azt írják, hogy nem csupán a sportban létezik, hanem a munkában és a mindennapokban is. Egyfajta magabiztosság, öröm és erő jellemzi. Jól érezzük magunkat a bőrünkben, képességeink szerinti teljesítményt nyújtunk. A teljesítményszintünket az érzelmi állapotunk határozza meg. A csúcsteljesítménnyel összekapcsolódó érzelmek: lelki nyugalom, könnyedség, laza test, félelemmentesség, energia, optimizmus, öröm, spontaneitás, éberség, fókuszálás, magabiztosság és tudatosság az érzelmek és cselekvés irányításában. 

Munka-módszerem

Feladatom nem az, hogy ellássam a kliensem tanácsokkal. Lehetőséget adok nekik arra, hogy felfedezzék magunkat:

 • teret adok – magunkkal tudnak foglalkozni, a figyelmüket befelé tudják fordítani. Át tudják gondolni, átérezni azokat a témákat, amik foglalkoztatják őket.
 • a megfelelő időben kérdéseket teszek fel, hogy kizökkentsem a klienseket a megszokott gondolkodási körökből és ezzel segítsem új nézőpontból ránézni egy-egy témára.
 • különböző módszerekkel, játékokkal, vezetett belső utazással segítek felismerni az adott helyzetben megélt mélyebb tudati tartalmainkat, berögződéseket, segítek felfedezni elfeledett én-részeket.
 • s mindeközben értő figyelmet, támogatást adok, kísérem őket.

Hiszen csak ők férnek hozzá a lelkükhöz, az emlékeikhez, a tapasztalataikhoz. S ha kérdések merülnek fel, hogy hogyan tovább, akkor magukban kell keresniük a válaszokat is.

A konzultációk során a kliens mondja meg, hogy mi/mik azok, amik nehézséget okoznak neki, melyeken azok a területek, amiken szeretne dolgozni. Az ő tempójában haladunk, ezért van, hogy 2-3 alkalom is elég, van, hogy jóval többre van szükség. Átlag ülésszám 6 alkalom. Általában heti 1x találkozunk személyesen, vagy online platformon. A két konzultáció közötti időszakban sem "engedem el a kezét", gyakorlatokat tanítok az óráim alatt, melyeket tud egyedül is alkalmazni, illetve személyre szabott meditációs hanganyagot ajánlok vagy készítek a számára, ezzel is segítve gyorsabb fejlődését. A cél, hogy megtanulja visszavenni az irányítást a figyelme fókusza felett. A konzultációk során elsajátított önhipnózis technika egy kivételesen hatékony módszer a pozitív lelki változások előmozdításához, egy olyan nagyszerű és természetes eszköz, melyet biztonságosan használhat személyes fejlődésében.

Prezentáció

Az általam folytatott egyéni, páros és csoportos foglalkozások nem minősülnek a 2/2004. (XI. 17.) EüM rendelet szerinti 80-as szakmakód alá tartozó, kiegészítő gyógyászati tevékenységnek. Nem minősülnek továbbá a 40/1997. (III. 5.) Korm. rendelet és a 11/1997. 11/1997. (V. 28.) NM rendelet hatálya alá tartozó természetgyógyászati tevékenységnek, továbbá nem minősülnek a 2/2004. (XI. 17.) EüM rendelet szerinti 18-as szakmakód alá tartozó pszichiátriai kezelésnek vagy pszichoterápiának sem. Kizárólag olyan tanácsadási tevékenységet folytatok, amelyeknek végzésére a hatályos jogszabályok szerint jogosult vagyok. Szolgáltatásaim a szellemi jóllétet segítik elő. Bármilyen más jellegű (pl. pozitív irányú lelki vagy egészségügyi) változást sem kizárni, sem ígérni nem áll módomban. Betegeket és betegségeket nem gyógyítok, egészségügyi tevékenységet nem végzek. Szolgáltatásaim mindenki saját felelősségére veszi igénybe, saját mindenkori testi-lelki-szellemi állapotának figyelembe vételével.